Detta är ett samarbete med Husbilslandet. Ni kan följa vår resa på deras Facebook.
Minns ni husbilsresenärerna Henrik och Eva som vi presenterade för ett par veckor sedan? Idag får ni följa med dem till ett par svenska vingårdar!
”Hej på er alla livsnjutare! Svenskt vin, kan det vara något? Ja, med den frågan i bakhuvudet drog vi i väg mot Skåne och den vackra Bjärehalvön. Det här är vår första reseberättelse men följ oss gärna genom sommarens alla husbilsäventyr.
Även om man inte hinner så långt första kvällen så är det ändå skönt att komma i väg. För att vara ärlig så brukar våra vänner skratta åt vårt långsamma tempo eller som vi själva brukar kalla det, slowcation. På den här turen blev det första stoppet Getterön alldeles utanför Varberg. Ön är kanske mest känd för sitt rika fågelliv men de har också en utmärkt ställplats.
Dagen efter fick vi en tidig start och lagom till elvakaffet rullade vi in i mysiga Vejbystrand. Det är viktigt med fika och vi har tagit fasta på att alltid ha hembakt med oss. I de få fall vi får slut på förrådet så finns det alltid något trevligt fik att tillgå. Den här gången blev det lite Geijers tuppkaka samt nybryggt kaffe.
När väl koffeinet kickat in, så trampade vi i väg mot dagens första upplevelse, Vejby vingård. Där hade vi bokat ”Partisan – Bara vin, inget snack”. Jag vet inte om jag tycker beskrivningen var helt korrekt men oavsett så var det mycket trevligt. De producerar vin enligt en biodynamisk filosofi i kombination med de mer ursprungliga metoderna som användes av de första vinbönderna för mer än 8000 år sedan.
Även om vinet var spännande och helt annorlunda allt annat vi smakat förut så var ändå den verkliga upplevelsen den karismatiska ägaren, Jeppe. Provningen skulle hålla på en knapp timma men efter att ha lyssnat som trollbundna i drygt tre timmar så var vi tvungna att slita oss för att hinna till nästa provning.
Nästa provning var på Ljungbyholm, en vingård bara ett par kilometer bort. Det var nog bra att det inte var längre att cykla då vi efter tre timmars vinprovning var rätt glada i hatten. Vi hade också lyckats missa lunchen vilket gjorde oss lite extra nyfikna på den charkbricka som var inkluderad i nästa provning.
Vi hade inte fokus nog för att riktigt uppskatta vingårdsvandringen men det var tydligt att de har en mer modern inställning till hur man producerar vin.
Efter turen blev det vinprovning i deras mysiga växthus. Jag måste säga att det här var besökets behållning då ägarna blev lite mer personliga och visade prov på den stora passionen de har för sitt hantverk. Utöver deras utmärkta vinsortiment fick vi även smaka på gårdens ädeldestillat, bland annat grappa och calvados. Det är uppenbart att det här är en familjegård då de nyttjar hela släktens talang. Ett exempel på detta är de vackra vinetiketterna som skapats av dottern i familjen.
Det är svårt att jämföra de här två gårdarna då de erbjuder helt olika upplevelser men de bidrog båda till att ge oss en fantastisk dag och vi kan verkligen rekommendera ett besök.
När vi till sist kom tillbaka till husbilen upptäckte vi till vår stora förtjusning att det fanns ett ”korvotek” precis bredvid ställplatsen. Vilken livräddare! Mätta och glada konstaterade vi att med en sådan start på turen så kommer det garanterat bli en lyckad fortsättning.
Vad tycker ni själva om svensk vinproduktion? Skriv gärna om era egna tips och upplevelser i kommentarerna. Där finns också en länk till en längre version av inlägget.
I nästa inlägg reser vi vidare till den spännande Kullahalvön och blir dessutom kund nummer tre i den nystartade gårdsförsäljningen. Vi hoppas ni vill följa med på vår resa under sommaren. Hälsningar Eva och Henrik!”
<Länk till längre version av inlägget>















