Krossbu Turisthytte

Ställplats på höga höjder i Sognefjell.

Vill du ha en plats mitt på fjället kan du bege dig till Krossbu Turisthytte som ligger i Bøverdalen mitt i vackra Sognefjell. Turisthytten ligger 1267 meter över havet och har förutom hotellet plats för såväl husbil, husvagn som tält. För husbilar och vagnar finns en iordningställd plats ett par hundra meter från hotellet men där finns ingen el. Vill du ha en elplats så for du bo lite närmare hotellet. Trots att detta var i början på juli så var det bara ett par plusgrader ute och därför skönt att kunna ha värmen på i bilen. Krossbu har ingen bokningsfunktion för campingen på hemsidan men vi bokade en plats via mail.

Utsikt över ställplatsen

Eftersom Krossbu i huvudsak är ett fjällhotell har de inte jättemycket faciliteter för husbilar, men du har i alla fall tillgång till toalett och dusch. Naturligtvis kan du också boka in dig på hotellets måltider. De serverar frukost, lunch och trerätters middag. För att skapa en familjär känsla placeras gästerna vid samma bord och vi fick en trevlig middag med ett par holländska bröder och en tjej från Berlin. Det blev många diskussioner om bästa vandringlederna och om resor till fjärran länder.

Det bästa med Krossbu var dock läget mitt ute på fjället. Det finns flera leder som utgår från hotellet eller dess närmaste omgivningar. Vi tog en tur till en av Norges största glaciärer Smørstabbrean, där en del av glaciären Bøverbrean ligger bara någon timmes vandring från Krossbu.

Utsikt över glaciären
Vår upplevelse
7.5/10
sv_SESwedish